Diş Sağlığı ve Faydalı Besinler
05 Ekim 2018

Diş sağlığınızı kötü yönde etkileyen gıdalar olduğu gibi onları iyi yönde de etkileyen gıdalar bulunmaktadır. Ağızda mevcut olan bakteriler ağzınıza koyduğunuz çeşitli gıdalar ile reaksiyona girme eğilimindedir. Bakteriler bu besinler ile reaksiyona girerek diş çürüklerine neden olurken, bazı besinler diş çürüklerini teşvik etmezler. Ağızda mevcut olan bakteriler yediğiniz besinler ile reaksiyona girerek şekeri aside çevirmektedir. Asit, diş minesine saldırmaya başlar ve çürüme sürecini başlatır.

Diş Sağlığınız İçin Faydalı Besinler:

-Süt ve Süt Ürünleri:

Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.

-Meyve ve Sebzeler:

Yüksek su içeriğine sahip bir çok meyve ve sebze diş ve diş eti sağlığını korumak için çok uygundur. Bunun nedeni bu gıdaların yüksek su içeriğinin, meyve ve sebzelerin içerdikleri şekerin etkilerini seyreltmesidir. Bu gıdalar aynı zamanda dişleri çürümeye karşı koruyan tükürük akışını artırma eğilimindedir. Meyve ve sebzeler içinde en iyi seçenek sert, katı ve gevrek olanlardır. Dişler için faydalı olan meyve seçenekleri arasında elma, çilek ve armut vardır. Bazı iyi, gevrek sebzeler arasında ise brokoli, tatlı patates, havuç, kabak ve kereviz bulunmaktadır. Kereviz özellikle çok faydalıdır bunun nedeni ekstra çiğnemeye ihtiyaç duyulması böylece diş etlerine masaj yapması ve onları temizlemesidir. Kereviz bu özellikleri sayesinde diş ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına oldukça yardımcı olan besinlerden biridir.

-İçecekler:

İçme suyu, yeşil çay ve diğer bitkisel çaylar diş sağlığı için faydalıdır. Şekersiz olmak üzere bu bitki çaylarını rahatlıkla yudumlayabilirsiniz. Bu çaylar plağın dişlere yapışmasını önlemekte olan antioksidanlar içermektedir bu sayede, çürük ve diş eti hastalıkları ile karşı karşıya kalma riskini azaltmaktadır. Bu çaylar aynı zamanda ağızda bakterilerin üremesini engellemektedir ve kötü nefes problemleri mücadele etmeye yardımcı olmaktadır.

-Diğer Özel Gıdalar:

Tavuk, diğer et çeşitleri ve fındık da diş sağlığı için faydalı olan besinlerdir. Tıpkı süt ve süt ürünleri gibi, bu besinler de diş minesinin kurulmasına yardımcı olan iyi yiyeceklerdir. Soğan güçlü antibakteriyel kükürt bileşikleri ihtiva eder. Araştırmalar soğanın farklı bakteri türlerini öldürmek eğiliminde olduğunu göstermiştir. Yani, taze ve çiğ soğan yemek sağlıklı diş ve diş etlerini korumaya yardımcı olabilir.


Diş Sağlığınız İçin Zararlı Besinler:

Dişler için en kötü besinler şekerli gıdalar ve şekerli içeceklerdir. Şekerli gazlı içecekler büyük ölçüde diş çürümesine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, diş ve diş eti problemlerini teşvik ettikleri için sınırlı miktarlarda tatlı yemek gerekmektedir. Ayrıca şekersiz ürünler doğal şeker içeren ürünlere göre daha iyidir. Bunun nedeni gıdaların içerdiği doğal şekerin ağızda bakteriler ile reaksiyona girerek diş çürümesine neden asitlerin serbest bırakılmasını teşvik etme eğilimidir. Şekersiz gıdalarda bakterilerin bu reaksiyonu gözlenmemiştir. Süpermarketlerde bir çok şekersiz gıda bulabilirsiniz. Ancak, dişlere zarar verebilen doğal tatlandırıcıları içermediklerinden emin olun ve bu tür ürünlerden uzak kalmaya çalışın. Ayrıca şekersiz sakızlar çiğneme esnasında tükürük salgısını arttırmaktadır ve dişlerin arasına sıkışmış küçük besinleri yerinden oynatmaktadır bu nedenle şekersiz sakızlar da dişler için oldukça faydalı olmaktadır.

Yediğiniz besinler dışında, diş çürümesine yol açan bir çok farklı faktör de bulunmaktadır. Daha sık yemek yemek de dişlerin zararlı asitlere maruz kalmasını arttırmaktadır. Ayrıca en az günde iki kez ve mümkünse her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir. Yemeklerde sonra dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, en azından ağzınızı gargara yapabilirsiniz. Sağlıklı diş ve diş etleri için en önemlisi de, kapsamlı bir sağlık kontrolü ve diş temizliği için yılda iki kez diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.